>A014 Civic Utility

A new utility building for South Dock Marina, London, collaboratively designed by Carl Trenfield Architects and Ecofloat, and led by Taylor Fuel Control.

Before embarking on the technical requirements of the brief, a consensus emerged that we should, where possible add value beyond utility and aim to introduce a sense of community engagement – a small building displaying a sense of civic pride.

The former use of the site; the import and export of timber and grain, informed an architectural approach anchored in its historical context – here, the viewer is presented with a timber form, or more precisely, a series of timber cuboids – evocative of the site’s former use.

The south facing community room seeks to address the functional requirements whilst also providing the dock community with a comfortable space to meet in, to brew a pot of tea and take shelter.

This additional room addresses the pontoon’s southern edge, for the enjoyment of daylight, and can be expanded to allow space for further seating; elevating an humble utility building into a micro piece of civic architecture.

Client
Southwark Council
Location
South Dock Marina, Rotherhithe, UK
Year
2013
Status
Competition
Team
Carl Trenfield Architects
Collaborators
Taylor Fuel Control. Ecofloat